Friday, 4 January 2013

Bila Kurang Kacak & Kurang Cantik, Maka Akan Selalu Disisihkan

Bila Kurang Kacak & Kurang Cantik, Maka Akan Selalu DisisihkanSudah lumrah manusia, seseorang yang kacak dan cantik akan selalu diutamakan. Kita boleh lihat disekolah atau dimana-mana tempat sahaja. Walaupun seseorang yang kacak dan cantik itu bukan seorang yang berilmu, tetapi kekacakan dan kecantikan sudah dapat menarik perhatian orang.


Bagaimana mereka yang kurang kacak dan kurang cantik? Maaf saya katakan. Mereka selalu disisihkan! Mereka tidak akan mendapat layanan seperti mereka yang kacak dan cantik.
Sekali lagi, ini lumrah manusia. Mereka yang kurang kacak dan cantik ini akan rasa sangat tersisih. Bukan tidak bersyukur, tetapi kecewa dengan sikap manusia yang hanya ”pandang” orang-orang yang kacak dan cantik.
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Sesungguhnya Allah S.W.T tidak memandang kepada rupa paras dan harta bendakamu tetapi Allah hanya memandang kepada niat hati dan amalan-amalan kamu.” Riwayat Muslim
Sebagai seorang yang kurang kacak dan cantik, perlukah kita mengeluh? Tepuk dada tanya Iman. Bersabar dan bersyukurlah apabila menerima ujian ini.
Fiman Allah:
 “Mereka yang sabar dalam musibah, kemiskinan dan ketika peperangan. Merekalah
 orang-orang yang benar dan merekalah orang-orang yang bertakwa – memelihara dirinya
 dari kejahatan.” (QS al-Baqarah : 177)

Biarlah kita tidak dipandang manusia, asalkan kita dipandang Allah. Ingatlah, setiap kekurangan pasti ada kelebihan dan setiap kelebihan pasti ada kekurangan. Alhamdulillah. Kekurangan ini ada pada diri saya dan saya sangat bersyukur kerana kekurangan ini menyebabkan saya tidak pernah ”bercouple” sebelum nikah yang akan mendekatkan diri kepada zina.
Besyukurlah, kerana suatu saat nanti pasti akan datang seseorang melengkapi kekurangan kita dengan kelebihannya.
Jangan pernah berputus harap dan teruskan berdoa. Bukankah kekurangan dan ujian itu satu bentuk dan tanda sayangnya Allah kepada kita?
Jadikanlah kekurangan yang kita miliki itu sebagai sumber kekuatan, simbol kehebatan dan bukanlah sesuatu yang menghancurkan.
Bersyukurlah dengan setiap kurniaanya. Kebaikan mahupun keburukan. Teruskan senyum.

Wallahu'alam....

...ustazpenang...

No comments:

Post a Comment