Wednesday, 30 November 2011

Gunung Sebagai Pasak Bumi

Gunung Sebagai Pasak Bumi


“Bukankah  Kami telah menjadikan bumi itu sebagai hamparan? Dan gunung-gunung sebagai pasak?” (QS.An-Naba’ 78: 6-7)

Sepanjang peradaban manusia, gunung sering menjadi tarikan yang cukup mengagumkan. Masyarakat Jepun menganggap bahawa Gunung Fuji sebagai tempat yang cukup suci. Dewa-dewa dalam masyarakat Yunani pula dikatakan tinggal di Gunung Olympus.

Pergunungan Himalaya merupakan tempat bagi dewa orang India dan Tibet sepertimana Gunung Agung dalam masyarakat Bali. Bagi masyarakat Yogyakarta, Gunung Merapi dianggap begitu mistik. Hampir kesemua agama mengaitkan gunung dengan fungsi mistik supernatural. Hanya Islam sahaja menempatkan fungsi gunung ini secara ilmiah.


            Di dalam Al-Quran, kita akan bertemu dengan perkataan gunung sebanyak 49 kali. Terdapat 22 ayat yang menyebutkan fungsi gunung sebagai pasak atau tiang pancang bagi bumi. Pasak atau paku besar merupakan benda yang menusuk ke dalam bagi mengetatkan sesuatu.

Ini bermaksud kepala pasak yang dilihat di luar jauh lebih pendek berbanding dengan batangnya yang terjunam ke dalam. Ketika agama-agama primitive selama ribuan tahun lampau hanya takjub kepada ketinggian gunung, Al-Quran membawa sesuatu yang lebih menakjubkan. Kedalaman akar gunung itu sebenarnya boleh menjunam mencapai 15 kali ganda berbanding ketinggiannya.


Sejak 20 tahun yang lalu, para ahli geofizik berhasil membuktikan bahawa kerak bumi sentiasa berubah arah. Ini dinamakan sebagai teori pergerakan plat tektonik. Kajian selanjutnya mendapati bahawa gunung mempunyai akar yang berperanan menghentikan pergerakan horizontal litosphera. 

“Dan Dia menancapkan di bumi supaya tidak goncang bersama kamu… (QS. An-Nahl 16:15)

Rasulullah SAW bersabda “Tatkala Allah menciptakan bumi, bumi bergoyang dan menyentak, lalu Allah menenangkannya dengan gunung.”

Bagaimana  Nabi SAW yang buta huruf dan hidupnya di abad ke-6 di tengah masyarakat padang pasir, dapat mengetahui tentang gerakan horizontal litosphera bumi yang berfungsi menstabilkan goncangan? Tidak lain hanyalah melalui wahyu Allah… Subhanallah…


Sejak tahun 1920-an, para ilmuan Perancis seperti Francis Bacon dan RPF Placet mengamati kemungkinan bahawa benua Amerika, Eropah dan Afrika suatu ketika dahulu mungkin pernah bersatu. Pada tahun 1858, Antonio Snider telah mengemukakan konsep tentang Continental Drift berkenaan perkembang benua-benua. Kemudian muncul pendapat ahli geologi Austria, Eduard Sues bahawa semua benua dahulunya memang menjadi satu yang dinamakan Godwanaland.


Ilmuan Jerman, Alfred Wegener pula menamakan teori ini sebagai Pangea. Namun begitu, tiada bukti-bukti yang meyakinkan bagi menyokong teori-teori ini sehinggalah pada tahun 1960-an. Kini bukti menunjukkan bahawa benua-benua ini sememangnya bergerak pada kelajuan 1 cm per tahun bagi kawasan khatulistiwa dan 9 cm per tahun bagi kawasan di jalur-jalur pergunungan. Penemuan ini berlaku 1400 tahun setelah Al-Quran menceritakan perihal konsep gunung ini kepada manusia. Allahu Akbar !!!

            Teori plat tektonik menyebut bahawa kerak bumi mempunyai ketebalan 5 hingga 100 km berada di atas magma yang mencapai ketebalan 3000 km. Magma terdiri dari batuan cair yang tidak stabil. Plat ini bergerak secara horizontal dan saling bertembung dari waktu ke waktu. Ada yang terlipat ke atas dan ada yang ke bawah yang mana membentuk gunung-ganang.

Sebagai contoh, pertembungan plat India dan plat Eurasia menghasilkan formasi rantai pergunungan Himalaya dengan puncak tertingginya Gunung Everest setinggi 8,848 km. Ini terbentuk sejak 45 juta tahun yang lalu. Fasa terakhir pembentukan gunung terhasil dengan akar yang jauh menjunam ke dalam bumi. Hal ini akhirnya melambatkan pergerakan plat litosphera. Inilah fungsi gunung yang mana menurut Al-Quran sebagai pasak-pasak bumi.
Tanpa gunung, pergerakan litosphera akan berlaku dengan lebih cepat dan pertembungan antara plat menjadi lebih hebat yang mana akan membahayakan kehidupan di bumi.

Wallahu'alam.............


...ustazpenang...

No comments:

Post a Comment