Sunday, 6 November 2011

Sejauh Manakah Cinta Kita Pada Allah???

Sejauh Manakah Cinta Kita Pada Allah???

Sebenarnya, kita manusia sebagai Khalifah di muka Bumi ALLAH telah ditugaskan untuk melkasanakan syiar Islam dan memakmurkan bumi ini. Antara perkara penting yang kita lakukan juga sebagai khalifah ialah saling berpesan-pesan kepada kebaikan dan menjauhi kemungkaran.

Saya di sini ingin mengungkapkan kata “kasih sayang” dan apabila bercakap mengenai kasih sayang, ianya sudah tentunya fitrah yang diingini oleh setiap makhluk di muka bumi ini.

Seandainya manusia ingin menghitung nikmat-nikmat pemberian Allah swt, maka mereka tidak akan mampu mengiranya. Sekalipun lautan yang luas itu dikirab dan daratan tiadak akan terjangkau pemberiannya kepada kita sebagai hambanya. Betapa besar dan banyak nikmat yang Allah swt kurniakan disekeliling kita.


Tetapi ramai dari kita yang sering lupa dan leka dalam bersyukur dan tidak melaksanakan segala perintahnya. Bayangkanlah nikmat ALLAH kepada kita bahawa apabila kita berjalan keluar dengan kaki, menghayun tangan, menghirup udara yang segar dan menikmati cahaya matahari yang mempunyai banyak manfaat kepada kita! Perasanlah bahawa inilah nikmat ALLAH terbesar berikan pada kita!

Sekiranya ALLAH menyuruh kita membayar semua nikmat yang diberikan dengan nilai mata wang. Berapa agak-agak nilai matawang tersebut???
Tepuk dada tanya Iman, tanya Hati, tanya Diri............

Wallahu'alam.......


...ustazpenang...

No comments:

Post a Comment