Wednesday, 29 June 2011

Adab pergaulan dan berbaik sangka.........

Adab pergaulan dan berbaik sangka.........Ada seorang ahli hikmat mengatakan....  “Jikalau kamu ingin bergaul secara baik dan sopan maka ikutilah petunjuk-petunjuk ini…:
                      
  1. Hadapi kawan atau musuh dengan wajah yang tenang, gembira, sopan dan rela hati. Elakkan daripada menunjukkan sikap angkuh, sombong dan tinggi diri.
  2. Jangan terlalu banyak menoleh ke mana-mana dan jangan terlampau memandang tajam memandang orang lain.
  3. Jangan biasakan diri memasukkan jari ke dalam lubang hidung, banyak berludah atau berhingus di tempat awam, banyak menguap atau mengeliatkan badan.
  4. Usahakan agar dudukmu itu nampak tenang, kata-kata selalu teratur dan menjadi pendengar yang baik. Jika ada sesuatu yang melucukan lebih baik jika kamu diam sahaja.
  5. Jangan bersikap pura-pura.
  6. Elakkan daripada memberitahu sesiapa tentang harta yang dimiliki kerana jika harta itu sedikit, orang akan memandangmudengan kehinaan.
  7. Jika berdebat, berpegang teguhlah kepada kesopanan dan jangan merendah-rendahkan kemampuan orang lain.
  8. Jangan menjadikan harta lebih mulia daripada kehormatan diri.
  9. Jika masuk ke majlis-majlis, berilah salam dan sentiasa merendah diri.
  10. Jauhi daripada duduk dan bercakap-cakap di jalanan dan jika terpaksa sentiasalah menundukkan pandanganmu. Jangan suka bergurau senda dengan cendekiawan dan orang yang kurang akalnya. Jika banyak bergurau senda dalam sesuatu majlis kerana terlupa atau lain-lain, berzikirlah sebelum meninggalkan majlis itu. 
Orang yang berbaik sangka akan mendapat pahala kerana hatinya terang dan tidak dicemari dengan sifat yang tidak baik.

Wallahu'alam..............
...ustazpenang...

No comments:

Post a Comment