Sunday, 12 June 2011

Dialah Jodohku...............

Dialah Jodohku...............


Untuk memilih teman hidup, lelaki mesti memilih wanita yang cantik, bergaya dan boleh dibawa ke sana sini. Dalam hati mesti berbangga kerana pasangannya cantik dan orang sentiasa memuji akan kecantikan pasangannya.
Antara pujian itu:
"Pandai kamu memilihnya, kalaulah aku dapat, aku tak akan lepaskannya."
"Pewittt, hebatnya kamu, cantik... cantik... cantik."


Mesti kamu akan berbangga jika menerima pujian sebegitu.
Pasangannya boleh di bawa kemana-mana sahaja, setiap hari keluar dating. tak kira siang malam, yang penting bahagia. Setiap hari ada saja temujanji. Setiap hari keluar berdua, tanpa jemu-jemu. Bahagiakah namanya itu?? jika setiap hari keluar dating. Itulah lumrah pasangan berkasih, lupa segala syariat dan hukum Allah SWT.

"Yang penting happy, hidup kan hanya sekali"
Tahu pula hidup hanya sekali, kenapa tak banyakkan amal ibadat, supaya di sana nanti lebih bahagia, tidak ada masalah yang menimpa, tidak payah fikir apa pun.
Kalaulah pasangan yang dipilihnya tak cantik, tak bergaya biarpun pasangannya seorang muslimah sejati, orang tentu akan mengejinya. Mesti dia terseksa, walaupun dia menyedari itulah pilihan yang terbaik dan menjamin syurga buatnya.
Antara kejian itu:
"Tak de orang lain ke yang kau pilih sebagai pasangan, leceh la"
"Hahahaha, sakit perut aku, lawak, lawak... ketinggalan zaman la bro"
Mesti sakit hatikan jika menerima kejian sebegitu?
Pasangan sebegini lebih mementingkan ukhrawi daripada duniawi, dia akan menolak ajakan pasangan untuk keluar berdua, kerana dia takutkan azab Allah SWT dan dia tidak mahu hanyut oleh godaan iblis syaitan laknatullah.
Tentu bosankan mendapat pasangan yang sebegini, sentiasa menolak ajakan kita untuk keluar berdua.
Tentu kita bersungutkan, kalau ajakan kita tak dapat dipenuhinya.
Inilah pasangan yang terbaik untuk kita, walaupun dia tak cantik pada rupa paras, tapi dia cantik pada akhlak dan budi pekerti. Ilmu agamanya penuh didada dan menjadi benteng untuk menghalang godaan nafsu yang melalaikan.
Untuk memilih teman hidup, wanita mestilah memilih lelaki yang handsome, bergaya dan kaya. Dalam hati mesti lebih berbangga memiliki pasangan yang handsome, bergaya dan kaya. Bahagia sangat-sangat, terasa dunia ini milik berdua. Apatah lagi jika orang di sekeliling sentiasa memuji.
Antara pujian itu:
"Hebatnya kamu, dah la handsome, bergaya... loaded lagi"
"Kalaulah aku dapat, bahagianya hidup".
Dalam hati tak terkata , betapa bangganya memiliki pasangan sebegitu. Tidur malam tak lena, sentiasa terbayangkan wajah kekasih. Bahagia sangat-sangat sebab pilihannya menepati cita rasa. Sanggup bersengkang mata hingga larut malam semata-mata untuk memadu kasih dengan pasangan. Sekarang ini zaman serba maju, ada facebook, handphone, semuanya hanya dihujung jari, semuanya boleh jadi. Siang keluar dating, malam pun keluar dating, bila tiba larut malam sambung lagi dengan sms, call dan berchatting di facebook sehingga jam 3-4 pagi. Tak jemukah berbuat begitu? Tentu tidakkan? Bila diri di lamun cinta, tak jemu-jemu meluahkan rasa rindu.
Kalaulah pasangan yang dipilihnya tak handsome, tak bergaya dan tak kaya, walaupun pasangannya seorang muslimin sejati, tentu malukan?. Ya la, pasangan orang lain semuanya handsome, bergaya dan kaya, sedangkan pasangan kita, huhuhu. Pasangan kita mementingkan ukhrawi dari duniawi. Tak suka keluar dating kerana takutkan Allah SWT. Tentu bosankan?, asyik terperap saje. Mula nak bersungut dan menyesal kerana tersalah memilih, tak sesuai langsung dengan cita rasa kita yang gemarkan bersosial.
Inilah pasangan yang terbaik untuk kita, mungkin Allah SWT dah tetapkan untuk kita,supaya kita tak terus hanyut dengan godaan iblis syaitan. Allah SWT nak bagi untuk kita yang terbaik, jadi kita harus menerimanya dengan hati yang lapang dan bersyukur sebab kita tak terjerumus dalam kancah kemungkaran dan kemaksiatan yang menghampiri kepada azabnya api neraka. Di dunia kita tak merasai azab Allah SWT, sebab tu la kita masih menghampiri maksiat, yang ada dalam fikiran kita hanyalah keseronokkan saje. Kalaulah Allah SWT turunkan azabnya semasa kita berseronok dengan nikmat dunia, apakah yang terjadi kepada kita? Sama-samalah kita bermuhasabah diri.
Untuk memilih teman,
Pilihlah yang terbaik....
Terbaik dari segala hal....
Duniawi mahupun ukhrawi...
Kelak dirimu bahagia
Untuk memilih teman,
Pilihlah yang terbaik.....
Soleh dan solehah.....
Mukminin dan mukminat....
Hidup sentiasa berlandaskan hukum dan syariat....
Bahagia dunia dan akhirat.
Untuk memilih teman,
Pilihlah yang terbaik.....
Baginya dunia hanya sementara...
Akhirat dikejar kerana itulah tempat yang abadi....
Untuk menuju ke syurga Allah.
Untuk memilih teman,
Pilihlah yang terbaik....
Al-Quran jadi panduan hidup...
Sunnah Rasulullah menjadi ikutan....
Moga kekal di dunia hingga ke akhirat....

Wallahu'alam............
...ustazpenang...

No comments:

Post a Comment